Bronzérem Szlovéniában, hasznos tapasztalatok Görögországban

Remek eredménnyel zárták a szlovéniai MEVZA-tornát a 17 év alatti magyar fiúk, köztük az ÉDRA-MÁV Előre négy röplabdázója. Emellett a Görögországban készülő U19-es nemzeti csapatban is volt székesfehérvári érintettség.

A Bodonyi Ákos szövetségi edző vezette U17-es magyar férfi röplabda-válogatott a szlovéniai Mariborban lépett pályára január elején. A MEVZA-tornán, amely az Európa-bajnoki selejtezősorozat első állomása volt, Sturm Levente, Orosz Péter, Péter Arnold és Zsoldos Péter képviselte az ÉDRA-MÁV Előre színeit. A nemzeti együttes remekül teljesített a csoportküzdelmek során, amellyel kivívta a kvalifikáció második körében való szereplés jogát. A hab a tortára ezután jött, ugyanis egészen a bronzéremig meneteltek a piros-fehér-zöld mezes ifjak.

Az U17-esek csoportmérkőzései:
Magyarország – Csehország 3-2
Magyarország – Horvátország 3-2
Magyarország – Ausztria 0-3

Elődöntő
Szlovénia – Magyarország 3:0

Bronzmérkőzés
Magyarország – Izrael 3:1

„A maribori kiutazás előtt Dabason edzőtáboroztunk, ahol kemény edzéseken vettünk részt. A válogatottban már közel három éve folyamatosan együtt készülünk, így nagyon jól ismerjük egymást, jól összeszoktunk. Szlovéniában olyan ellenfelekkel játszottunk, amelyek a röplabda sportban komoly sikereket értek el, ezért nagyon nehéz meccsek vártak ránk. Ennek köszönhetően sokat tanultunk, fejlődtünk” – nyilatkozta a feladó poszton számításba vett Sturm Levente.

„A közel egy hónapig tartó edzőtáborban sokszor éreztem magam fáradtnak és kedvtelennek, de a szilveszteri ünneplés a csapattal, rendkívüli módon visszahozta az akaratomat. Én voltam a szlovéniai tornán a csapat egyetlen liberó játékosa, ezért az oda tartó úton nagyon izgultam. Azonban az első külföldi meccsen minden izgalmam eltűnt és sikerült magabiztosan játszanom. Rengeteg erős csapat volt a versenyen, akik néhány területen képzettebbek voltak nálunk. De sikerült megbirkóznunk legtöbbjükkel és ezzel együtt továbbjutni a következő fordulóba. Sokan nem hitték el, hogy ennyire szép helyezést vagyunk képesek elérni és szerintem ez is motivált bennünket” – tette hozzá az ÉDRA-MÁV Előre liberója, Orosz Péter.

„Ha egy szóval kellene válaszolnom arra, hogy éltük meg az elmúlt napokat, azt mondanám, álomszerű volt. Nagyon felemelő érzés egy országot képviselni egy versenyen. Ami az eredményeket illeti, elégedettek lehetünk, hiszen nálunk előrébb rangsorolt nemzeteket sikerült legyőznünk. A Szlovénia elleni vereség kicsit fájó volt, de nem vagyok elégedetlen, hiszen két nagyon jól képzett gárda végzett előttünk. Nagyon szeretem ezt a csapatot, a játékosokat, az edzőket, és természetesen nem lehet megfeledkezni a szurkolókról sem, akik végig buzdítottak bennünket a tornán. Nagyon várom a következő selejtezőt” – folytatta Péter Arnold.

„Nagyon megható érzés volt magamra húzni a válogatott mezt először tétmeccsen. Annak ellenére, hogy nagyon rosszak voltak az esélyeink, gyönyörűen helytálltunk. Ez meg is mutatkozik abban, hogy három győzelmet sikerült elérnünk, illetve megszereztük a harmadik helyet. Nem lehet szavakba önteni azt a sikert, amit most elértünk, ugyanakkor reméljük, hogy ezzel még nincs vége a menetelésünknek. Bízom benne, hogy a következő fordulóban is hasonlóképpen helytállunk annak ellenére, hogy ott még erősebb csapatok ellen fogjuk magunkat megméretni. Nagyon kemény felkészülésnek lett az eredménye a mostani, illetve az is kellett hozzá, hogy a csehek elleni első siker után senki sem bízta el magát. Van még egy-két technika hibánk, amin gyorsan kell javítani, de azt gondolom, hogy büszkék lehetünk magunkra” – zárta az értékelést Zsoldos Péter.

Az U17-es válogatott mellett az U19-esben is volt kiért izgulni: a Weczera Csaba szövetségi edző által irányított férfi nemzeti együttesben klubunk játékosa, Tepszis Ákos volt érdekelt. A keret a görögországi Mouzaki városába utazott nemrég, ahol a dél-európai ország legjobbjaival játszott három edzőmérkőzést.

A Tepszis Ákossal felálló U19-as válogatott

Eredmények:
Görögország – Magyarország 3-1 (15, 23, -15, 20)
Görögország – Magyarország 2-3 (-19, 20, -23, 23, -15)
Görögország – Magyarország 3-0 (29, 29, 26)

„Rendkívül hasznosnak bizonyult a görögországi utazás az Eb-selejtezőre való felkészülés tekintetében. A csapat nevében kijelenthetem, hogy mindenki beleadta a maximumot, jó szájízzel jöttünk haza. Továbbá úgy gondolom, van keresnivalónk az Európa-bajnokságon, viszont ehhez sokat kell még dolgoznunk” – nyilatkozta az ÉDRA-MÁV Előre röplabdázója, Tepszis Ákos.

Gratulálunk valamennyi röplabdázónknak és a magyar csapatoknak!

(Fotók: Magyar Röplabda Szövetség)

Tetszett? oszd meg!