Egyedülálló módon a női és férfi Extraligában is indul a MÁV Előre

Idénynyitó sajtótájékoztatót tartott a MÁV Előre SC a székesfehérvári Hotel Magyar Királyban. Az eseményen a klub elnöke, dr. Tálos Péter és szakmai igazgatója, Koch Róbert mellett a női és férfi Extraligás röplabdacsapatok vezetőedzői, Nagy Fanni és Dávid Zoltán, valamint két játékos, Vajda Beáta és Boa Szabolcs beszélt a múlt sikereiről, a felkészülési időszakról, a jövőbeni tervekről és célokról.

Dr. Tálos Péter, a MÁV Előre SC elnöke kiemelte, rendkívül fontos volt a patinás, 1909-ben alapított klubnak, hogy mindkét felnőtt röplabdacsapata feljutott az Extraligába az előző bajnokság végén. „A két szakág egyaránt nagyon fontos számunkra, mind a női, mind a férficsapat sarokkövét képezi a stratégiánknak, hiszen az utánpótlást szeretnénk világszínvonalúvá tenni a környéken, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a felnőtt csapataink a legjobbak között harcoljanak, lehetőség szerint beépítve az általunk nevelt játékosokat” – fogalmazott a tájékoztatón dr. Tálos Péter, kiemelve, hogy a férficsapat névadó szponzora, a Foxconn mellett a női együttes új támogatóval vágott neki a következő kiírásnak, immáron MÁV Előre SC-ST Solar néven, s igyekeznek mindent megtenni, hogy a szponzor egy év múlva is úgy gondolja, érdemes volt befektetni a klubba. A klubelnök kitért arra is, hogy a röplabda a MÁV Előre SC zászlóshajója, de a többi szakosztályt is szeretnék fejleszteni. Dr. Tálos Péter az új idénnyel kapcsolatban elmondta, nem reális cél az Extraliga megnyerése, de minden mérkőzésre úgy szeretnének kiállni, hogy legyőzik az ellenfelet, a minimális elvárás pedig, hogy a csapatok megőrizzék Extraliga-tagságukat.

Dr. Tálos Péter

Koch Róbert, a MÁV Előre SC szakmai igazgatója, a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarországon egyedülálló, hogy két Extraligás csapatot is magáénak tudhat a MÁV Előre SC, és bízik az eredményes munkában. „Két olyan keretet tudtunk összeállítani, ami mindenképp maradandót alkothat. A projekt hosszú távú, tehát a szakmai munkát is eszerint építjük fel” – fogalmazott Koch Róbert, hangsúlyozva, hogy a fő feladat az utánpótlás képzése, a MÁV Előre SC pedig akadémiai szinten anyaegyesületként működik, hiszen a munkába sikerült bevonni az ÉDRA-Tata és a Sümeg-Dabronc csapatait is, a következő időszakban pedig elkezdődik a játékosok feltérképezése és ezzel együtt a jövő építése. „Olyan stábtagokkal bővült az egyesület mind az Extraligában szereplő csapatok, mind az utánpótlás esetében, ami a siker záloga, mert úgy gondolom, akkor lehet normálisan dolgozni, ha mindenki azt csinálja, amihez ért” – tette hozzá Koch Róbert.

Koch Róbert

A férfi együttes, a MÁV Előre SC-Foxconn vezetőedzője, Dávid Zoltán az egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatóra tekintett vissza, kiemelve, akkor még csak reménykedhettek benne, hogy sikerül elérni a kitűzött célokat, de a játékosok mind mentálisan, mind hozzáállásban sokat fejlődtek és beálltak a sorba. „Aki kilenc hónapon keresztül kőkeményen dolgozik nap mint nap, az a végén learathatja a babérokat. Az előző idényben sokat fejlődött a játékosok hozzáállása, mentálisan is sokat léptek előre és beálltak a sorba, a részsikerek után pedig elkezdtek hinni abban, amit célként kitűztünk” – fogalmazott Dávid Zoltán. „Fontos lesz, hogy már az első bajnoki mérkőzéseken tudjunk szetteket, meccseket nyerni, amikből tudunk táplálkozni. Rettentően fontosak a részsikerek, mert anélkül nem fog jönni semmi, szóval mi azon vagyunk, hogy a játékosokat felkészítsük erre és bízom benne, hogy ebben ők is maximálisan partnerek lesznek” – tette hozzá a MÁV Előre SC-Foxconn vezetőedzője.

Dávid Zoltán

A csapat magyar válogatott játékosa, Boa Szabolcs szerint is csodálatos volt az Extraligába való feljutás, de az új idényben egy nagyon összetartó keretet kell kialakítani jó csapatkohézióval, illetve természetesen az új játékosok beépítésével. „Egyénenként nem tudsz meccset nyerni, csak csapatként. Ha jobban együtt tudunk működni, mint az ellenfél, akkor le tudjuk győzni akár a rutinosabb játékosokból álló riválisokat is” – húzta alá Boa Szabolcs.

Nagy Fanni, a MÁV Előre SC-ST Solar női együttesének szakvezetője ismertette, azokkal a fiatalokkal hosszabbítottak, akiknek képessége és hozzáállása passzol ehhez a fiatalos kerethez, mellettük pedig olyan tapasztalt röplabdázók érkeztek, akik segíthetik a fiatalok fejlődését, miközben a csapategység is megfelelő. „A célunk az, hogy mind egyénileg, mind csapatszinten fejlődjenek a lányok, ezzel pedig minél jobb eredményt érjünk el. Szerintem reális cél az Extraigában maradás, ezen felül pedig bármi megtörténhet: ha küzdenek és egy jó csapategység alakul ki, sok mindenre képesek leszünk” – mondta Nagy Fanni, kitérve arra is, hogy jelenleg még nem tud edzőmérkőzéseket játszani a MÁV Előre SC-ST Solar, mert a csapat feladói nemzeti válogatottjaikkal készülnek, de jövő héttől már teljes lesz a keret.

Nagy Fanni

Az együttes új szerzeménye, Vajda Beáta is örült, hogy egy izgalmas projekt részese lehet a MÁV Előre SC-nél. „Az eddigi munka jól halad, a szakmai háttér és minden más is adott az ideális körülményekhez. Izgatottan várom az első mérkőzéseket és azt, hogy megérkezzenek az új igazolások, hogy teljes képet kapjunk a csapatról. Nagyon bátor lépésnek tartom az Extraligában való részvételt, azt is figyelembe véve, mennyire fiatalok vagyunk, de úgy gondolom, fiatal játékosokkal is meg lehet ezt lépni. Bizonyítani szeretnénk. Nincs nagy nyomás rajtunk és egy eredményre éhes csapattal nagyon jól lehet teljesíteni” – mondta Vajda Beáta.

Vajda Beáta

A sajtótájékoztatón dr. Tálos Péter, a MÁV Előre SC elnöke bemutatta az új, egyedi tervezésű nő is férfi mezeket, melyek az új klublogóban is látható pajzsot szimbolizálják, s amelyeket a 2022/2023-as idényben viselnek az Extraligában felnőtt röplabdacsapatok.

A pajzsot ábrázoló új mezek egyike

A MÁV Előre SC női és férfi röplabdacsapatának felkészüléséről, továbbá a bajnoki és kupaszereplésről folyamatosan hírt adunk a mavelore.hu és a fehervarvolley.hu oldalainkon.

(Fotó: Fehér Gábor)

Tetszett? oszd meg!