Van múltjuk, lehet jövőjük – A Felsőváros MÁV Előre csapata is az NB I felé kacsintgat

A fehérvári férfi röplabdázók korábban sikeresen szerepeltek az első vonalban, az utódok is erre törekednek.

Az AKÖV, illetve a Volán csapata 1972-ben jutott fel az NBI-be. Ott sikerült is kiharcolni a bennmaradást, edzőjük Kiss Elemér irányításával, többek között Sárvári László, Doma Vince, Császár Ferenc, Orbán Béla és Ortner Lajos fémjelezte ezt a gárdát. Folyamatosan az első vonalban szerepeltek, a legjobb eredményük az 1975-ös bajnokságban a 8., illetve 1978-ban a 7. hely volt. Akkoriban ez komoly sikernek számított.

Szerencsére ma is él és működik Székesfehérváron a férfi röplabda, Nagy Róbert szakosztályvezető pedig mindent megtesz azért, hogy a Felsőváros MÁV Előre néven jelenleg az NB II-ben játszó gárda minél jobb eredményeket érjen el, és az elődök nyomdokaiba lépjen.

– Mióta él a férfi szakosztály, tekinthető egyáltalában a Volán utódjának? – kérdeztük a szakembert.

– Ha nem is jogutódként, de utódja vagyunk a Volánnak, hiszen ott megszűnt a röplabda szakosztály a kilencvenes évek elején, mi 1992-ben Fehérvári Röplabda Club néven alakultunk meg. 1996-ban az Alba Line RC néven játszottunk, majd ezután hoztuk létre a Kodolányi Főiskolai Röplabda Clubot. A MÁV Előrével fuzionálunk, és várható itt is névváltozás, méghozzá Székesfehérvári Felsővárosi Röplabda Clubbá fogunk átalakulni. A felnőtt csapatunk most Felsőváros MÁV Előre SC-ként indult a bajnokságban.

– A csapat régebben szerepelt a Budapest bajnokságban is, és az NB II-ben, ott milyen eredményeket értek el?

– A Budapest bajnokságban előző évben már nem szerepeltünk, előtte az 5. helyet szereztük meg. Az NB II-ben tavaly a harmadik helyet értük el. A garnitúra nagy

része azóta kicserélődött.

– A mostani NB II-es gárda milyen célokkal vágott neki az idénynek ebben az évben?

– Szeretnénk feljutni az NB I-be, erre komoly esélyünk van, mert a tabellát vezető Szeged mögött a másodikak vagyunk, és mivel a szegediek nem nagyon forszírozzák az NB I-es részvételt, így jogosultak lehetnénk arra, hogy feljebb lépjünk. Sajnos kevés, öt csapat indult ebben az osztályban országos szinten. Indítványoztuk a szövetségnél, hogy vegyék fel a csapatokkal a kapcsolatot, hogy legalább tíz csapatosra bővítsék a pontvadászatot. Vannak ugyanis csapatok a régiós bajnokságokban, de a magas NB II-es indulási költségek miatt nem akarnak elindulni. Hatszázezer forint a nevezési díj, és ezt nem mindenki tudja finanszírozni. Most tornarendszerben játszunk, öt tornát rendez minden csapat, ami húsz mérkőzést jelent. A meccsek számával nem is lenne baj, de jobb lenne, ha szélesebb körben, több ellenféllel játszhatnánk.

– Az utánpótlás-nevelés is új alapokra került, tehetségesek a fiatalok?

– Vannak közöttük olyanok, akik kimondottan sokra vihetik, terveink között szerepel, hogy velük akarunk majd később NB I-ben szerepelni. Ezen kívül hosszú távú célunk, hogy a fehérvári felsőoktatási intézményekkel megállapodást kössünk, hogy a náluk tanuló 18-20 éves fiatalok alkossák a jövő csapatát. Az Országos Ifjúsági Bajnokságban bejutottunk az országos döntőbe, míg az Országos Gyermek Bajnokságon is esélyesek vagyunk erre. Az előttünk álló hétvégén lesz az Országos Serdülő Bajnokság fordulója, itt kissé nehéz helyzetben vagyunk, mert mind a három meccsünket meg kell nyerni ahhoz, hogy bejussunk. A Dunaferr és a Kecskemét, valamint a Dág lesz az ellenfelünk, de nem verhetetlenek, nem nagyon vagyunk tőlük lemaradva.

– A röplabda is bekerült a TAO által támogatott, látványsportágak közé, ez nagy segítséget jelenthet a későbbiekben.

– Az edzőket ezzel a forrással megfelelően tudjuk majd támogatni, és talán még szélesebb utánpótlásbázist tudunk létrehozni.

Káldor András

forrás: feol.hu

Tetszett? oszd meg!