Véget ért (szinte) minden bajnokság

A Magyar Röplabda Szövetség elnöksége csütörtökön úgy határozott, hogy a felnőtt női és férfi, illetve majdnem minden lány és fiú utánpótlás röplabda-bajnokságot befejezettnek nyilvánít, végső helyezések nélkül. Az elmúlt hetek történései alapján cseppet sem meglepő döntés kapcsán kérdeztük Nagy Róbertet, a MÁV Előre Sport Club és a MÁV Előre Röplabda Akadémia elnökét.

Néhány kivételtől eltekintve minden bajnoki és kupasorozatot befejezettnek nyilvánított a Magyar Röplabda Szövetség. Várható volt ez a döntés?

Igen, várható volt, mivel a korábban kiküldött konzultációs kérdőív eredménye is 68 igen (befejezett szezon) és 27 nem (befejezett szezon) arányban végződött.

A női és férfi NB I-ben is érdekelt a MÁV Előre-BERICAP. Előnyösen, hátrányosan vagy semlegesen érintette a döntés ezen felnőtt csapatokat annak (is) függvényében, hogy nem hirdettek eredményt?

Mindkét csapatunk részére semleges a döntés, mivel nem voltunk – sajnos – feljutó, illetve – hál’ Istennek – kieső helyen sem.

A légiósok már korábban hazautaztak. Mennyire voltak megértőek a kialakult járványügyi helyzet kapcsán?

Az amerikai lányok, amikor megkapták hazájuk szövetségének elnöki levelét, kérését, rögtön foglaltak repülőjegyet és a lehető leghamarabb hazatértek. Sydney Busával és Shaun Crespivel a mexikói Ivone Martinez is elutazott. Természetesen, miután mindent egyeztettünk. A brazil Renan Salton még kicsit hezitált, de pár napra az amerikai lányok után ő is távozott. Mindenki megértette a jelenlegi helyzet kapcsán, hogy ez a legjobb megoldás.

Van-e tervben, hogy közülük valaki a 2020/2021-es szezonra visszatérjen?

A lányok közül Sydney Busa folytatja egyetemi tanulmányait Amerikában, Ivone-t nagyon megszerettük, de feladó poszton Berkó Lilivel teljesen elégedettek vagyunk, ezért őt nem hívjuk vissza. Shaun Crespi helyett pedig magyar centerrel szeretnénk folytatni. A fiúknál Renan Saltont szeretnénk visszahívni.

A magyar játékosok – ideértve a Fehérváron élő Salazart is – milyen állapotban vannak nagyjából egy hónapnyi leállás után?

Mindenki végzi az otthoni feladatait. Annyit kérünk, hogy posztoljanak, illetve küldjenek nekünk is képet, videót róla. Szerintem a körülményekhez képest rendben vannak. Természetesen nem várjuk el tőlük, hogy most legyenek életük legjobb formájában, csak azt, hogy ne puhuljanak el.

Az MRSZ nem minden bajnokságot zárt le végérvényesen. A fennmaradók közül melyekben érintett akadémiánk?

Az U13-as fiúk I. osztályában és a lányok II. osztályának döntőjében, illetve a szuperminik küzdelmeiben is érdekeltek maradunk, a fiúknál és a lányoknál is.

Több röplabdázó is segédkezett például maszkok kihordásában az elmúlt időszakban. Folytatódnak a hasonló jótékonysági, társadalmi kezdeményezések?

A maszkok kihordásában segédkeztünk, a további lehetőségeket pedig keressük, hogy hol és miben tudnánk még tevékenyen részt venni.

Mennyire stabil a MÁV Előre Sport Club és a MÁV Előre Röplabda Akadémia anyagi helyzete, esetleg veszélyben van a jövő?

A közeljövőt, a 2020/21-es bajnokságot még szűkös keretek között tudjuk teljesíteni, hasonló célokkal, mint a 2019/20-as versenyszezont, viszont a 2021/22-es bajnokság ilyen téren nehezebb lesz szerintem.

Jelenleg a szülők tudnak segíteni az egyesületnek, például a tagdíjak fizetésével?

Igen, azt kérjük a Szülőktől, Családoktól, hogy amennyire anyagi lehetőségük engedi, támogassák továbbra is klubunkat a sportolói hozzájárulás fizetésével. Természetesen ez egy kérés és nem kötelezettség, mivel megértjük, hogy senkinek nem egyszerű a helyzete, munkahely elvesztése, vállalkozóknál megrendelések visszaesése miatt, vagy akár ha csak arra gondolok, hogy nem tudhatjuk, meddig kell kitartania a pénzügyi tartalékoknak.

A Magyar Röplabda Szövetség, a székesfehérvári önkormányzat, illetve az egyéb támogatók, gazdasági társaságok biztosítanak támogatásukról e nehéz gazdasági helyzetben?

Az MRSZ TAO Utánpótlás Sportágfejlesztési Pályázatunk csökkentett támogatással elfogadásra kerül és reméljük, hamarosan határozatunk is lesz róla! Ezután elkezdhetjük a 2020/21-es pályázati keret feltöltését és akkor decemberre legfeljebb csak egy része marad fenn. A  székesfehérvári önkormányzat támogatási szerződése is előkészítési fázisban van, meglátjuk, hogy mikor tudunk hozzájutni a támogatási összeghez. Gondolom, a járványügyi helyzet lezárása után. A Gazdasági társaságoktól a 2019/20, illetve a 2020/21-es TAO pályázat feltöltésében várjuk a segítséget. Reméljük, találunk megfelelő számú támogatót! 

Mivel számol a klub, a következő szezonra megfelelő időben össze lehet állítani a játékoskereteket?

Igen, már dolgozunk rajta. Felvettük a kapcsolatot magyar és külföldi játékosokkal, illetve már egyeztettünk a jelenlegi keret tagjaival is.

Amennyiben pár hónap alatt lecseng a világjárvány, a megszokott menetrend szerint el lehet kezdeni az alapozást, a felkészülést?

Reményeink szerint és gondolom, a magyar röplabdás társadalom reményei szerint is augusztusban elkezdhetjük a felkészülést a következő szezonra.

Tetszett? oszd meg!