Sorozatban másodszor is ezüstérmes a MÁV Előre Foxconn az Extraligában

A Fino Kaposvár nyerte a férfi röplabda Extraliga döntőjét, miután hatalmas csatában, öt szettben legyőzte a MÁV Előre Foxconn csapatát péntek este Székesfehérváron. A fehérvári csapat ezzel feljutása óta sorozatban másodszor lett ezüstérmes az első osztályban. 

A tavalyi vérrel és verítékkel kiharcolt második helyet követően a kék-fehérek a 2023/24-es szezonban már a klub története során először nemzetközi sorozatokban is érdekeltek voltak. A CEV Challenge Kupában a nyolcaddöntőig meneteltek, míg a MEVZA-ligában az ötödik helyen végeztek az alapszakaszban. Az Extraligában eközben tizenhat mérkőzéses veretlenségi sorozatot produkáltak, és a címvédő Kaposvár első számú riválisává léptek elő.

A szintlépés a fináléban is szemmel látható volt, kaposvári győzelmük után ugyanis a fehérváriak 2-1-re szépítettek a párharcban, így hazai pályán harcolhattak a döntő mérkőzésért.

Mivel az első két alkalommal korán lőtték el a puskaport, a mérkőzés elején a MÁV Előre játékosai a harmadik összecsapáson látott felfogásban léptek pályára. Higgadtan játszva, a pontokat jobbára visszafogottan ünnepelve vették át a kezdeményezést. 9-9-től megváltozott a játék képe, és a címvédő dominált. A legnagyobb különbség 14-18-nál alakult ki, ahonnan 23-24-nél a MÁV Előre Tomanóczy Bálint rendkívül fontos pillanatokban érkező pontjainak köszönhetően 23-24-re feljött, a végén azonban egy jól időzített vendég időkérést követően szetthátrányba került. 

Fotó: MÁV Előre Foxconn/Róth Gábor

A második felvonás az elsőhöz hasonlóan szorosan kezdődött, majd a tizenkilencszeres bajnok játékosai pszichológiai csatába kezdtek. Baróti Árpád vezetésével elkezdték a hazaiak csapatkapitánya, Redjo Koci pontörömét utánozni. A szemtelen stratégia rövid ideig működött, de arra pont elég volt, hogy ellenfél megzavarásával négypontos vezetést szerezzen a Fino, amit már nem engedett ki a kezéből.

Fotó: MÁV Előre Foxconn/Róth Gábor

Hiába a kétszettes hátrány, a hazaiakon nem látszott a megrendülés jele. Ugyanolyan nyugalommal vágtak bele harmadszor is. Ezúttal 13-11 után fordítottak a somogyiak, az irányítás átvételére tett kísérletük viszont rövid életű volt. A MÁV Előre játékosai 20-16-ra megléptek ellenfelüktől, közben egyre jobban szabadjára engedve érzelmeiket, amelyeket a telt házas aréna szurkolóserege tüzelt tovább. A Fino 24-24-nél még túlórára vitte a játszmát, a vendéglátó szépítését azonban így sem tudta elkerülni. 

A negyedik játékrészben aztán beindult a fehérvári henger. A hazaiak védelme kiválóan működött, Redjo Koci pedig számolatlanul szórta a pontokat, így a MÁV Előre előnye 18-12-es állásnál már hat pont volt. Slobodan Prakljacic, a Kaposvár vezetőedzője ekkor időkéréssel próbálta rendezni a sorokat, a különbség viszont csak tovább nőtt a két csapat között. 

Fotó: MÁV Előre Foxconn/Róth Gábor

Következhetett a döntő szett, melyre a Fino jött ki jobban. Baróti Árpád csapata élére állt, az ő öt pontjával 5-8-as eredménnyel fordult a vendég alakulat. A címvédő tovább növelte vezetését, 7-12-nél pedig karnyújtásnyira került az aranyéremtől. Hiába küzdöttek hősiesen a fehérváriak, a hátralévő időben csak lefaragni tudtak hátrányukból.

A Fino Kaposvár végül 3-1-es összesítéssel győzte le a MÁV Előre Foxconnt az Extraliga döntőjében, és megszerezte a klub történetének huszadik bajnoki címét. A fehérvári csapat feljutása óta zsinórban második alkalommal lett ezüstérmes az első osztályban. 

Hatalmasat küzdöttek a fiúk, az utolsó pillanatig beleadtak mindent. Úgy gondolom, hogy egy ilyen színvonalú döntő méltó befejezése az idénynek. Azok a szurkolók, akik eljöttek erre a mérkőzésre, biztosan nem bánták meg, hogy így döntöttek. Gratulálok a Kaposvár csapatának, kiegyensúlyozott, erős csapat. Bíztunk benne, hogy elvihetjük az ötödik mérkőzésig a párharcot, de ilyen a sport

– nyilatkozta Omar Pelillo, a MÁV Előre Foxconn vezetőedzője a mérkőzést követően.

Először is szeretnék gratulálni a MÁV Előrének, mert óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt három évben. Elismerés illeti a vezetőséget, a korábbi edzőt és a mostanit is. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra. Hosszú, nehéz szezon volt, én pedig folyamatosan nyüstöltem őket. A fiúk kibírták és elhozták a huszadik bajnoki címet a Kaposvárnak. Most elfelejtünk minden nehézséget, és jól megünnepeljük ezt a sikert”

– értékelt Slobodan Prakljacic, a Fino Kaposvár vezetőedzője. 


MÁV Előre Foxconn – Fino Kaposvár 2-3 (-23, -20, 24, 16, -11)

Székesfehérvár, VOK Sportcsarnok

MÁV Előre Foxconn: Szabó, Eke, Koci, Boa, Tomanóczy, Pesti. Csere: Takács (liberó), Szentesi (liberó), Ambrus,Fazekas, Janke, Szávai, Sebestyén, Dileo. Vezetőedző: Omar Pelillo.

Fino Kaposvár: Hubicska, Magyar, Bögöly, Novoselov, Lescay, Baróti. Csere: Bozóki (liberó), Eördögh (liberó), Zarka, Iván, Kalmár, Laczó, Tóth. Vezetőedző: Slobodan Prakljacic.

Tetszett? oszd meg!