Sporttörténelmi ezüstérem a férfiaknál, bennmaradás a nőknél – szezont értékelt Koch Róbert szakmai igazgató

A MÁV Előre SC egyedüliként a hazai röplabdás társadalomban, női és férfi vonalon is az Extraligában volt érdekelt a 2022/2023-as idényben. Előbbieknél 7. helyen végzett a csapat, míg utóbbiaknál a klub 1909 óta íródó történetének legnagyobb sikerét elérve döntőbe jutott a gárda és végül második helyen zárt. Koch Róbert szakmai igazgatóval beszélgettünk a mögöttünk hagyott szezonról.

Hogy látod, milyen tényezők összességének köszönhető ez a siker? 
Elsődlegesen köszönettel tartozunk dr. Tálos Péternek, a MÁV Előre SC elnökének, aki megteremtette azt a hátteret, amelynek hála minden feltétel adott volt az eredményes szezonhoz. Másodsorban pedig fontos kiemelni, hogy a játékosok és a szakmai stáb mellett a technikai és adminisztratív személyzet is részese a sikernek, hiszen mindenki hozzátett a sikerhez a saját szakterületén. Van egy közös mottónk: „Mindig akard egy kicsit jobban!” A sikert több dolog összessége eredményezi. Ambíció, rövid és hosszú távú célok, amelyekért közösen, tudatosan felépítve teszünk. Célunk a fejlődés, ami majd hozza az eredményt. Fontos a csaptakohézió. Kiemelném, hogy komplett stáb áll a csapat mögött. Mindenki magas szintű szakmai tudással rendelkezik. Dávid Zoltán edzőként áll a csapat élén, mellette Fehér Iván erőnléti edző, Borsi Andrea sportpszichológus (az év elején Kinyó Kitti vitte ezt a feladatot), Szabó Gergely másodedző, továbbá két statisztikus, gyúrók, fizioterapeuta segítette a játékosok munkáját. A tudás megosztása nagyon fontos nálunk. Több szemszögből világítunk meg dolgokat, véleményezünk, amiből persze néha vannak nézeteltérések. De ez így helyes. Nem kenyérre kenhető, bólogató katonákra, hanem véleményüket felvállaló egyéniségekre van szükség. És feltétlenül szükséges egymás megbecsülése. Na itt van egy pár ilyen ember. 🙂

Az edzések szakmai felépítése egyedülálló, ebben Dávid Zolinak komoly szerepe van, aki rengeteget fejlődött szakmailag. Nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni képzésre, ami magával vonzza a csapat fejlődését. Amit kiemelnék még, az a sportágunk rohamos fejlődésének a figyelembevétele. A játék egyre gyorsabb, a dinamikára, robbanékonyságra épül, Iván sokat dolgozik a srácokon ezen területek kapcsán. Játékosaink mentális képzése is nélkülözhetetlen, hiszen a sporteredményeket nem csak a fizikai tényezők eredményezik. Végül, de nem utolsó sorban az igazi munkát a srácok tették bele, aminek meg is lett az eredménye.

Szépen csillogó ezüstéremnek vagy elbukott bajnoki címnek élitek meg a második helyezést? 
Máshogy éltük meg a mérkőzés után és máshogy látjuk most. Én szakmai oldalról mindenképpen sikernek éltem meg. Úgy terveztem, hogy három év múlva elérjük a bajnoki döntőt, de szerencsére ez kicsit korábban valósult meg. A koncepció az, hogy igyekszünk fiatalokkal és minél több magyar játékossal dolgozni. A kezdőcsapatunk átlagéletkora 22 év volt, szemben a másik három riválisunkkal, ahol ez a szám 30. Odafigyelünk a jövő nemzedékére, fokozatosan, ésszerűen beépítjük azokat a röplabdázókat, akikben van ambíció, elhivatottság. Óriási, hogy a következő idényben nemzetközi porondra léphetünk. Indulunk a MEVZA-ban és a CEV-kupában is. Ezzel mentálisan és fizikálisan is nagyot tudnak előre lépni a  srácok.

Pozitív értelemben olyan hangulat uralkodott a férficsapat körül a szezon második felében, amilyenre korábban nem volt példa. Hogy élte meg ezt a klub, milyen volt a kapcsolat a szurkolókkal? 
Kellemes visszajelzés volt, hogy szerethető és motivált a csapat, tele egyéniségekkel. December végén jól jött a frissítés, két röplabdázót is tudtunk igazolni, ez sokat lökött a srácokon. Igyekszünk a következő szezonra is hasonlót összerakni és megtartani játékosainkat.

Számodra mi volt a legnagyobb élmény, emlék a szezon során? 
Az elődöntő mérkőzései. Ott láttam azt a fajta taktikai fegyelmet, amin sokat dolgozunk. Ezen a területen komoly lépést tettek a srácok. Tudatos röplabdát játszottunk, nem a szerencse faktor döntött. Én leginkább a mérkőzés előkészítésben vettem ki a részem. Jó volt látni a fegyelmet a pályán és azt, hogy betartották a srácok a taktikát.

A női csapat kiharcolta a bennmaradást az extraligában. A játékosállományt tekintve ez volt a realitás, netán előrébb is végezhetett volna a gárda? 
Év közben, egy-egy mérkőzésen voltak felvillanások, ami azt mutatta, hogy végezhettünk volna kicsit előrébb. De ahhoz tartani kellett volna a szintet, amit ilyen fiatal csapattal nehéz megoldani. A célt teljesítettük, most tovább építkezünk és jövőre villantunk. Sokat beszéltem eddig a csapatmunka és az együttműködés fontosságáról. Olyan embereket várunk minden pozícióba, akiknek sikerül azonosulni a koncepciónkkal és a fejlődést helyezik előtérbe. Ütőképes szakmai stáb alakul a lányoknál, kiváló játékosokkal.

Összességében mennyire volt eredményes idénye a klubnak, ideértve az eredmények mellett a látható fejlődést és a háttérben zajló szakmai folyamatokat?
Meglátásom szerint az elképzeléseinket férfi vonalon sikeresebben tudtuk megvalósítani, mint női oldalon. Ezen folyamatosan dolgozunk. De a siker az lesz számunkra, ha a saját nevelésű játékosaink pár év múlva az idei szezonhoz hasonlóan az extraligás csapatainkat erősítik. A munka legjava az utánpótlás-nevelésben történik, ezen sokat kell még csiszolni, javítani. Összeraktam az egyesület szakmai koncepcióját, ami mentén a jövőben dolgozni fogunk. Kialakítjuk a saját edzőképzési rendszerünket, ami megalapozza játékosaink fejlődését. A két extraligás kirakatcsapatunk fontos szerepet tölt be, sikereik motiválják utánpótlás-játékosainkat. 

Óriási munkát végzett mindenki az egyesületnél, ezért ezúton is szeretném megköszönni mindenki munkáját!

Tetszett? oszd meg!