Világszínvonalú utánpótlásbázist, Extraligás felnőtt csapatokat és virágzó szakosztályokat szeretne az új elnök

Korábban már hírt adtunk róla, hogy dr. Tálos Péter lett a MÁV Előre Sport Club elnöke. A Nagy Róbertet váltó új sportvezető nem ismeretlen sem a magyar sport, sem a röplabdázás berkein belül: a többi között elnökségi tag a Magyar Röplabda Szövetségben, de az Észak-dunántúli Röplabda Akadémia alapításában és működésében is jelentős érdemei vannak. A Foxconn vállalatcsoport magyarországi alelnökével beszélgettünk a klub éléről vizionált rövid és hosszú távú tervekről.

Mi motivált abban, hogy a MÁV Előre SC elnöke legyél?
Maga a sport régóta a szívem csücske. Mindig is azt tartottam, hogy a sport az élet olyan része, amely nélkül nem lehet egészségesen élni. Mindenkinek sportolnia kell vagy kellene valamilyen formában. Lenyűgöznek a kiemelkedő teljesítmények, ezt mindig jó érzés látni, s mindig jó érzés ehhez hozzájárulni. Idestova egy évtizede veszek részt a sportélet segítésében. A tatabányai kézilabdaklub mellett a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja is vagyok. Fiam kisgyerek kora óta űzi ez utóbbi sportágat, de feleségem is játszott és edzősködött, így már eleve közel álltam hozzá. Nagy Robit, Csizmadi Andrást ismertem korábbról, és amikor megkerestek, hogy érdekelne-e engem a MÁV Előre vezetése, akkor viszonylag rövid gondolkodás után igent mondtam. Ez egy nagyon patinás egyesület, 1909-es alakulása óta a mai napig sikerült fennmaradnia. Emellett sokszínű is, mert a kiemelkedő röplabda mellett számos szakosztálya van, így minden egyes terület egyfajta példával szolgálhat a jövő nemzedékének.

Milyen lehetőségek rejlenek az egyes sportágakban, klubon belül?
Nyilván minden egyes sportágban nem lehetünk ott az élvonalban. Például minden csapatsportágnak megvannak a sajátos körülményei. Futballban a legmagasabb szintre kerülni szinte megfizethetetlen, ráadásul Székesfehérváron már van egy magasan jegyzett labdarúgócsapat. Ez nem lenne reális cél. Meg kell nézni, mik a lehetőségek. Szerintem a röplabda ott tud lenni a női és férfi szakág terén is az élvonalban. Mindkettő egyformán kedves számunkra, nem fókuszálunk csak egyik vagy másik nemre. Maga a sportág az, ami zászlóshajója tud lenni a MÁV Előre SC-nek. A többi szakosztály céljainak meghatározása még előttünk álló feladat.

Mennyire sikerült megismerkedni a többi szakosztállyal a hátunk mögött hagyott viszonylag rövid időben és milyen perspektívákat látsz velük kapcsolatban?
Eddig nagyon kevés idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy alaposabban megismerkedjek minden sportággal és az adott területek szakembereivel. Szerencsére azért találkoztam már velük, de azt nem mondhatom, hogy sikerült is elmélyülni a munkájukban. Egy olyan pillanatban csöppentem bele az egyesület életébe, amikor eleve rengeteg feladat van és ez elvitte az idő java részét. De szeretnék szisztematikusan valamennyi sportágunk vezetőjével megismerkedni. Nagyon fontos, hogy minden szakosztálynak legyen egy szponzora, aki viszi a hátán, aki szerelmes az adott sportágba, aki a közösen megállapított célok felé tereli azt. Nagyon remélem, hogy ezek a személyek házon belül megtalálhatóak. Ha valahol mégsem, akkor megoldást keresünk majd a problémára. 

Vannak már konkrét célok meghatározva, akár rövid, akár hosszú távon?
Sportszakmailag egyelőre a röplabda esetében határoztunk meg célokat. Egy éven belül a női és a férfi szakágnak is az Extraligába kell jutnia. Ennek megfelelően teszünk lépéseket. Örömmel mondhatom, hogy eddig jól haladunk. A pontos részletekről a későbbiekben hírt adunk klubunk honlapján és a közösségi oldalunkon keresztül. Utánpótlás terén pedig Észak-Dunántúl meghatározó bázisává kell válnunk. Ehhez folyamatosan keressük az együttműködő partnereket. Igyekszünk a többi sportág képviselőivel is mihamarabb kidolgozni a stratégiát, célkitűzéseket.

Ahogy már említetted, a MÁV Előre SC nagy hagyományokkal rendelkező, patinás klub. Mi kell ahhoz, hogy a jövőben ezt, mint egyfajta brandet erősíteni is lehessen?
Mindenképpen kell, hogy jelentsen nívót a MÁV Előre neve. Meg fogjuk találni azokat a sportágakat a röplabda mellett, ahol az élvonalban vagy annak közelében tudunk lenni. Értelemszerűen ezek egyéni vagy kisebb csapatsportágak lehetnek. Szeretném a klub meglévő patináját tovább fényezni, feléleszteni a tradícióit, visszanyúlnék az egyesület régi szimbólumaihoz. A múltra büszkék lehetünk és ezt erősíteni kell a jelenben. Nagyon kevés olyan sportegyesület van az országban, amely ilyen jelentős múlttal rendelkezik. Akkor lennék elégedett egy elnöki ciklus végén, ha addigra egy világszínvonalú utánpótlásbázissal rendelkeznénk, felnőtt női és férfi röplabdacsapatunk stabilan az Extraligában szerepelne, emellett pedig az összes sportágunkra igaz lenne, hogy a közösen meghatározott célt elérte és az adott sportág az adott cél mentén jól működne, virágozna, s a lehető legtöbben művelnék azok közül, akiket meg kívánunk célozni.

Az interjúban említett változásokról, hírekről folyamatosan beszámolunk majd a mavelore.hu és a fehervarvolley.hu weboldalainkon, továbbá Facebook-felületeinken.

Tetszett? oszd meg!