MEVZA-liga: szettaránnyal csúszott le a négyes döntőről a MÁV Előre Foxconn

Az utolsó pillanatig harcban állt a négyes döntőbe jutásért a MÁV Előre Foxconn a MEVZA férfi röplabda Közép-európai Liga kilencedik fordulójának horvátországi tornáján szerdán. A magyar csapat végül rosszabb szettaránya miatt végzett az ötödik helyen. 

Utolsó mérkőzése előtt a MÁV Előre Foxconnak egyetlen esélye volt a biztos négyes döntőbe jutásra: jobb eredményt elérni a tabella második helyén álló Calcit Kamnik ellen, mint amit a Spartak Myjava produkál az Aich/Dob ellen. A két találkozót párhuzamosan rendezték, a magyar csapatnak annyi előnye volt, hogy fél órával később kezdett közvetlen riválisánál. 

Dávid Zoltán vezetőedző már a mérkőzés előtt jelezte, bármennyire is nagy a tét, forgatnia kell csapatát, amelyet 2024-ben eddig brutális sorozatterhelés ért. A szakember aggodalma legénysége egészségügyi állapotáért érthető, a kék-fehérek az elmúlt öt hét alatt tizenötödik mérkőzésükre készültek szerdán, ráadásul úgy, hogy vasárnap a Kaposvár ellen öt, kedden a házigazda HAOK Mladost ellen pedig négy szettig mentek. 

A kezdő hatosban a csapatkapitány, Redjo Koci mellett Pesti Marcell és Ambrus Bence is pihenőt kapott, helyettük Fazekas Balázs, Boa Szabolcs és Eke Péter került a pályára. A MÁV Előrén ennek ellenére az összecsapás elején nem érződött a kulcsjátékosok hiánya, 16-15-ig nehezen bírt ellenfelével, ezt követően azonban elképesztő sorozatba kezdett. A következő 11 pontból mindössze kettőt veszített el, ezzel pedig előnybe került a mérkőzésen. Ekkorra már a helyszínen mindenki tudta, hogy a Myjava elhozta az első szettet az Aich/Dob ellen. 

A második felvonás kezdetén a pályaválasztó hibáiból éltek a szlovénok, akik 3-4-es állásnál szerezték meg első akciópontjukat. Ezután viszont kezükbe vették az irányítást, és egészen 20-20-ig folyamatosan náluk volt a vezetés. A véleményes játékvezetői döntések ellenére a két együttes közt 23-23-ig ment az adok-kapok. A vendégek végül a végjáték hőse, a bolgár Dimitar Dulchev pontjainak köszönhetően egyenlítettek. 

A harmadik játszmában a Kamnik meglovagolta a lélektani fölényt. Dávid Zoltán 10-15-nél időkéréssel próbálta felrázni fiait, a különbség azonban csak tovább nőtt, így a szlovén csapat szettelőnybe került. Érdekesség, hogy az utolsó négy pontból mindegyik szervahibából született. 

A vendégek a következő szettben próbálták rövidre zárni a párharcot, a MÁV Előre játékosai azonban az utolsó csepp energiájukkal is próbáltak tapadni ellenfelükre. Először négypontos hátrányból egyenlítettek, majd 20-21-re is felzárkóztak, a végét azonban a tapasztalt szlovénok bírták jobban. 

A Calcit Kamnik négy szettben győzedelmeskedett, és mivel az Aich/Dob pont ugyanilyen arányban győzte le a Myjavát, ez egyben azt is jelentette, hogy első nemzetközi szezonjában a székesfehérvári csapat az ötödik helyen végzett a MEVZA-liga alapszakaszában.

Le a kalappal a fiúk előtt, hatalmasat játszottak. Redjo Koci, Pesti Marcell és Ambrus Bence nélkül… Én úgy gondolom, hogy a mai napon ez a továbbjutás nem rajtunk múlt. Ha a második játszmában nem fújnak meg minket a játékvezetők 20 felett, akkor bent is lehettünk volna a négyes döntőben. Nyilván a végén kijött, hogy az ellenfelünk sokkal tapasztaltabb, viszont azt nagyon sajnálom, hogy a második szettben nem a két csapat döntötte el az eredményt, hanem a bírók. Mindent egybevetve büszke vagyok a teljesítményünkre. Ez egy szép eredmény az első évünkben. Mostantól viszont csak egyetlen egy dologra fókuszálunk, és az a magyar bajnokság” 

– nyilatkozta Dávid Zoltán vezetőedző a mérkőzést követően. 


MÁV Előre Foxconn – OK Calcit Kamnik 1-3 (25-1723-25, 17-25, 21-25)

Horvátország, Zágráb

MÁV Előre Foxconn: Szabó, Eke, Boa, Tomanóczy, Fazekas, Janke. Csere: Takács (liberó), Szentesi (liberó), Ambrus, Koci, Péter, Pesti, Sebestyén, Dileo. Vezetőedző: Dávid Zoltán.

OK Calcit Kamnik: Planinsic, Vinkovic, Nikolic, Brunet, Dulchev, Pavlovic. Csere: Kosenina (liberó), Karadza (liberó), Lazar, Okroglic, Mitrasinovic, Bakonji. Vezetőedző: Mladen Kasic.

Tetszett? oszd meg!